首頁  /  看設計   /  景觀  /  正文

緬甸竹操場景觀裝置設計 | Blue Temple

BlueTemple 2021-09-14
原創
  • 項目名稱:
    竹操場
  • 項目地點:
    緬甸
  • 項目規模:
    95 m2
  • 設計公司:
  • 建成時間:
    2019年
  • 圖片來源:
    Matias Bercovich 視頻來源:Александр Дыль

▼項目視頻

Video ? Александр Дыль

▼項目全景

Overall views ? Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-6.jpg

blue-temple-bamboo-playground-3.jpg

blue-temple-bamboo-playground-4.jpg

▼竹建筑成為孩子們玩樂的好去處

The bamboo construction becomes a paradise for children ? Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-7.jpg

blue-temple-bamboo-playground-17.jpg


項目實現了雙重功能:一方面,它使學校的操場成為了兼具交互性與游樂性的界面。竹構筑物如緞帶般從地面一路蜿蜒至屋頂,孩子們既可以在構筑物頂部玩耍,也可以在其周邊或者底部活動。另一方面,項目為城市帶來了未經規劃的非正式公共空間。隨著時間的推移,場地內的地上排水管道將成為一條步行通道。出于安全和美觀的考慮,我們為構筑物設置了夜間照明,使其如雕塑般矗立在校園景觀內,成為營造場所性的重要地標。

The construction serves 2 different functions. On one side, the school playground becomes an interactive and playful surface, a sort of ribbon that starts as a floor and morphs into a roof, kids can play on top, around and underneath the structure. On the other side, the design is addressing an unconsidered and informal public space in the city; an above ground water pipeline that over time be-came a pedestrian highway; by providing it with lighting at night for safety and aesthetic purposes, the structure also stands in the landscape as a sculpture, a landmark to create a sense of place.


▼孩子們在構筑物的底部和周圍玩耍

kids play around and underneath the structure ? Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-15.jpg

blue-temple-bamboo-playground-16.jpg

blue-temple-bamboo-playground-18.jpg

blue-temple-bamboo-playground-19.jpg

blue-temple-bamboo-playground-20.jpg

▼場地內的排水管道,獨特的步行通道

the above ground water pipeline,as well as the unique pedestrian highway ? Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-1.jpg

blue-temple-bamboo-playground-2.jpg


來自香港設計信托基金會的種子基金幫助我們實現了這個項目。我們同緬甸竹技術專家Kyaw Zin Latt開展合作,他是“緬甸仁愛之家”項目的承包商。他參與了構筑物的結構設計,對合適竹品種的選擇和不同部位連接構件的運用提出了建議。在建造開始之前,他還制作了1:1的方案模型以便推敲設計構思。為了方便工人理解建造工序,我們沒有繪制任何圖紙,而只以建筑模型作為依據,通過1:50尺度的模型將結構可視化,并在模型上標記尺寸。對于一些建造細節,我們繪制了小的圖示來補充說明。

Our project received a seed grant from Design Trust in Hong Kong that allowed the project to take shape. We worked together with Kyaw Zin Latt, a Myanmar bamboo technician, also contractor for ‘Habitat for Humanity Myanmar’. He was also involved in the design of the structure, by either suggesting different joints to be used, which bamboo species were appropriate, prototyping some ideas 1:1 scale before the construction. In order to make the construction process easier for the workers, we decided not to draw any documents, but to rely only on an architecture model as a construction document. The 1:50 scale model was used to visualize the structure, write down measurements and draw small diagrams to explain construction details.


▼可視化模型推敲設計

model design which is used to visualize structure ? Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-21.jpg

▼測量記錄指導施工

measurements for guiding construction ? Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-22.jpg

▼一步一步施工流程

step by step construction process ? Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-23.jpg

blue-temple-bamboo-playground-24.jpg


校方將項目選址劃定在校園中心的空地邊緣,這塊空地過去是男孩們的足球場。而構筑物所在地原為學校衛生間后的垃圾堆放點,為此我們花費了整整一周的時間來清掃場地并處理垃圾。通過將這塊校園內最麻煩的地塊改造成深受孩子們喜愛的場地,項目成功優化了校園內有限的娛樂空間。

The school allocated to our project a space that was at the border of the central open space that was mostly used by boys to play soccer. Our designated space was literally a rubbish dump behind the school bathroom. We had to spend an entire week cleaning up and dispose of the trash. By transforming the most problematic part of the school into a very desirable space for the kids, the limited space for recreational purposes was optimized in the school.


▼校園邊緣空間得到優化

the border space in school gets optimized ? Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-8.jpg

▼竹建筑下的游樂空間

play space under the bamboo structure ? Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-9.jpg

blue-temple-bamboo-playground-10.jpg


設計理念在于將一系列充滿想象力且自我驅動的游戲整合成一小段類似跑酷的游戲情節。游戲給予孩子們積極探索、充分參與的自由。這個如緞帶一般的構筑物兩端均提供了游樂的可能性,一端的竹席扭轉蔓延到地面,延伸至一棵茂盛的大樹旁,而另一端則伸展成傾斜的藤架。流暢的環形結構與校園建筑形成對比,成為校園場地內和孩子們的心目中一個既有趣又獨特的場所。

The concept was to create a micro narrative as a series of imagination-fueled, self-directed games into a kind of parkour. The games give the children the freedom of exploring a multitude of ways of engagement. Both ends of the ribbon-like structure are inviting and welcoming the kids to come and play. One end starts as a bamboo mat floor right under a beautiful tree, the other as a tilted pergola. The circular shape of the structure contrasts with the architecture of the school and creates a special place on the site and in the minds of the kids, one that is playful and different.


▼結構的一端從大樹處開始延伸

the bamboo mat starts up under a beautiful tree ? Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-5.jpg

▼竹質構筑物細部

details of the bamboo structure ? Matias Bercovich

▼頂平面圖

the plan ? Blue Temple

blue-temple-bamboo-playground-25.jpg

▼立面圖

the elevations ? Blue Temple

blue-temple-bamboo-playground-26.jpg

▼剖面圖

the section ? Blue Temple

blue-temple-bamboo-playground-27.jpg

▼結構分析圖

the analysis diagram of the structure ? Blue Temple

blue-temple-bamboo-playground-28.jpg



項目信息

項目名稱:竹操場

工作室名稱:Blue Temple

公司地點:緬甸仰光

建成時間:2019年

總建筑面積:95 m2

項目地點:緬甸仰光

項目內容:學校操場

首席建筑師:Rapha?l Ascoli

圖片來源:Matias Bercovich

攝影師個人網站: https://www.mbercovich.com/

攝影師電子郵箱:mbercovich@outlook.com

視頻來源:Александр Дыль

視頻攝影師個人網站:https://bizoshka0.wixsite.com/videoproduction

視頻攝影師電子郵箱:dylalexandr@gmail.com

Project Name: Bamboo Playground

Office Name: Blue Temple

Firm Location: Yangon, Myanmar

Completion Year: 2019

Gross Built Area (m2/ ft2): 95 m2

Project location: Yangon, Myanmar

Program: Middle school playground

Lead Architects: Rapha?l Ascoli

Photographer

Photo Credits: Matias Bercovich

Photographer’s Website: https://www.mbercovich.com/

Photographer’s e-mail: mbercovich@outlook.com

Video Credits: Александр Дыль

Videographer’s Website: https://bizoshka0.wixsite.com/videoproduction

Videographer’s e-mail: dylalexandr@gmail.com



版權聲明:本文版權歸原作者所有,請勿以景觀中國編輯版本轉載。如有侵犯您的權益請及時聯系,我們將第一時間刪除。

投稿郵箱:info@landscape.cn

聯系電話:010-62747757


0

發表評論

您好,登錄后才可以評論哦!

熱門評論

相關項目

再敢躲一下试试by,鱿鱼网进入官网by777,在线观看国产成人swag,,公和我做爽死我了